green

world

Gyakori Kérdések

Az Ytong falazatok vakolására elsősorban az előkevert, ellenőrzött minőségű, könnyített vakolatok ajánlottak. Ezek az anyagok jól illeszkednek az Ytong fizikai tulajdonságaihoz. Emellett a vékony vakolatok is alkalmazhatók. Akár hagyományos mész-cement, akár gipszes vékony vakolatról legyen szó, minden esetben a termék gyártója által meghatározott bedolgozási előírások alapján kell kivitelezni!

Igen, gipszkarton burkolat alkalmazható az Ytong falazatokon is. Szakszerű kivitelezés esetén nem kell tartani páratechnikai, penészesedési problémáktól sem. A táblák „pogácsás” vagy teljes felületű ragasztással rögzíthetők, de a pontos technológiai utasítást (a ragasztóanyagot illetően is) minden esetben a termék gyártója vagy forgalmazója határozza meg.

Ytong elemek falazásánál elsősorban Ytong vékony ágyazó falazóhabarcs alkalmazandó. Más falazóhabarcsok alkalmazása esetén meg kell bizonyosodni az adott habarcs gyártójánál, hogy azok használata milyen falazóelemekhez ajánlott. A csemperagasztó nem falazóhabarcs, ezért és a vonatkozó tesztek, vizsgálatok hiánya miatt azok alkalmazása Ytong falazatokhoz nem javasolt!

Igen, gipszkarton burkolat alkalmazható az Ytong falazatokon is. Szakszerű kivitelezés esetén nem kell tartani páratechnikai, problémáktól sem. A táblák „pogácsás” vagy teljes felületű ragasztással rögzíthetők, de a pontos technológiai utasítást (a ragasztóanyagot illetően is) minden esetben a termék gyártója vagy forgalmazója határozza meg.

Az Ytong pórusbeton falazatok esetében, mint más falazott szerkezeteknél is célszerű vakolaterősítő hálót elhelyezni a kritikus helyeken, főként ott, ahol a terheléskülönbségből, illetve hőhatásból eredő eltérő mozgású szerkezetek találkoznak. Ilyen kritikus helyek többek közt: fedetlen vasbeton szerkezetek környezete, válaszfal-mennyezet csatlakozás, főfal-válaszfal csatlakozás, épületgépészeti hornyok, ablak sarkok stb. Továbbá vékony vakolatok esetén a vakolaterősítő háló teljes felületen történő alkalmazása szükséges, hiszen a vékony vakolat rétegek húzó-hajlító szilárdsága ilyen módon növelhető.

Mint minden más falazóelemet, így az Ytong-ot is védeni kell a tartós nedvességhatásoktól. Amennyiben a védelem ellenére a falazatot túlzott nedvesség éri (pl.: csőtörés) annak hatására az anyagjellemzők (pl. hőszigetelés) megváltozhatnak, de megszűnésével a falazat kiszárad, ezáltal visszanyeri eredeti anyagtulajdonságait. Ezért célszerű az ilyen jellegű nedvesség hatások kiváltó okait minél előbb megszüntetni!

Falazott szerkezetek esetében a vékony glettelés nem minősül vakolásnak. Így nagyon vékony és sérülékeny réteg képződik, amely a legminimálisabb épületmozgások hatására is érzékenyen reagál. Falazott szerkezetek esetében amennyiben a felületre nem kerül valamilyen burkolat abban az esetben a minimum 4-6 mm vastagságú gipszes vagy mész-cement vékonyvakolatok vagy az ennél vastagabb normál vakolatok alkalmazása szükséges.

A belső vakolatok kivitelezésénél a legfontosabb, hogy olyan anyagot válasszunk, ami pórusbeton felületre alkalmas. A vakolás „általános” szabályait kell betartani az Ytong falazatok esetében is pl: a felület portalanítása, a falazati fúgák, gépészeti és elektromos hornyok javítása a vakolás előtt, anyagváltásoknál hálóerősítés alkalmazása, stb… 

Ytong falazatok felületképzéséhez az alábbi vakolattípusok alkalmazhatók:

  • mész-cement kötőanyagú (lehetőleg előkevert) vakolatok: ilyen például az Ytong zsákos előkevert beltéri vakolat, mely esetén a minimális vakolat vastagság 1 cm.  Egyéb kész vakolat alkalmazása esetén a bedolgozási technológia meghatározásánál a gyártó előírásait kell követni.
  • gipsz kötőanyagú előkevert vékony vakolatok: minimális vastagsága 5-6 mm, természetesen ezen vakolatok esetében is be kell tartani a gyártó által megadott technológiai előírásokat. Továbbá vékony vakolatok alkalmazása esetén javasolt a teljes felületű üvegszövet háló erősítés elhelyezése.

Az Ytong falazatok a jelenleg hatályos előírások tekintetében nem igényelnek kiegészítő hőszigetelést amennyiben Ytong Lambda típusú termékből készülnek 37,5 cm vagy e feletti vastagságban. Amennyiben vékonyabb, vagy más típusú termék családból készül a falszerkezet, illetve, ha nagyobb hőszigetelő képességű falakat szeretnénk készíteni, kiegészítő hőszigetelés alkalmazása szükséges. Jó páraáteresztő képességű anyagokat válasszunk, melyek jellemzően természetes alapú hőszigetelő lapok. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok jól illeszkednek az Ytong falazatok fizikai paramétereihez, és páraáteresztő képességük is kiváló. Ytong falazat hőszigetelésére alkalmas még más páraáteresztő hőszigetelő anyagok is, mint például a szálas hőszigetelő anyagok (kőzetgyapot, ásványgyapot, üveggyapot hőszigetelés).

A hajszál-repedések kialakulása jellemzően az épületek mozgására (épület alatti talaj konszolidációja), vagy a helytelen felületképzési módra vezethetőek vissza. Az épületek mozgása, utólagos süllyedése során a falazatokban feszültségek keletkeznek, mely befolyásolja a falazatokon kialakított felületképzést (vakolatot), és így hajszálrepedés képződik. Ez a repedés nem minden esetben jelenti azonnal a falazat sérülését is, erről bontással lehet meggyőződni. Az épület alatti talaj konszolidációjának lezajlása után az ilyen jellegű hajszál-repedések megszűnnek, azok általában festési módszerekkel kijavíthatók.

A helytelen felületképzésből (pl. vakolás helyett csak glettelés) adódó repedések korrigálása bonyolultabb folyamat, jellemzően csak a technológia teljes javításával, újra kezdésével orvosolhatók.

Az Ytong falak alapvetően alkalmasak falfűtés kiépítésére, azonban ebben az esetben a falazaton kialakítandó vakolat típusát, kivitelezési módját ennek megfelelően kell kiválasztani, hisz annak is alkalmasnak kell lennie a falfűtés fogadására. Az Ytong falszerkezetek hőkapacitása megfelelő ahhoz, hogy kialakítható legyen a falfűtés, illetve a csövezés rögzítése.

Természetesen az Ytong falazatra is lehet nehéz tárgyakat (pl. konyhaszekrény) rögzíteni. A falazat vastagságától és a rögzítő dübelek típusától függ, hogy milyen súlyú eszközt helyezünk el a falon.  A dübel gyártók sokféle terméket kínálnak kimondottan pórusbeton falakra történő különféle terhek rögzítéséhez.

Ajánlatkérés

Kapcsolat

Hívja értékesítőnket vagy írjon nekünk és visszahívjuk.

Küldj emailt

ugyfelszolgalat@greenworld.hu

Címünk

1065 Budapest, Izabella utca 68./b

Szerkezetkész kivitelezés
akár 6 hét alatt!


Az Ytong Vasalt Pallós építészeti rendszerrel ez is lehetséges!
Akár 6 hét alatt elkészítjük családi házának alapozását, az ehhez tartozó földmunkákkal, az Ytong építési rendszerből megépülnek a főfalak, födémek, nyílásáthidalók. A komplett tető is megépítésre kerül tetőhéjazással, bádogozással, valamint az eresz és lefolyócsatornák megépítésével.